Cara Mengira BMI : Panduan mengira BMI (Body Mass Index)

Cara Mengira BMI : Panduan mengira BMI (Body Mass Index)

Kesihatan merupakan suatu aspek yang penting dalam kehidupan kita. Ia menunjukkan samada tubuh badan kita masih berada dalam keadaan yang baik atau tidak. Tubuh badan yang tidak berada dalam kondisi yang elok akan menjejaskan sebahagian besar daripada kehidupan seharian kita seperti produktiviti dalam pekerjaan, interaksi sesama manusia dan bagi umat Islam, daya atau kekuatan untuk menjalankan ibadah.

Salah satu perkara yang dikaitkan dengan kesihatan tubuh badan secara fizikal adalah Indeks Jisim Tubuh Badan atau Body Mass Index (BMI). BMI secara ringkasnya adalah petunjuk jumlah badan seseorang berdasarkan kiraan nisbah berat badan kepada ketinggian tubuh badannya. Jadi, seseorang yang ingin mengira BMI hanya perlu mengetahui berapa berat badan serta ketinggiannya

Dengan mengetahui cara mengira BMI, seseorang boleh mengetahui samada dia kurus (kurang berat badan), normal (berat badan ideal), lebih berat badan, atau obes. Nilai BMI yang lebih besar menggambarkan seseorang itu lebih gemuk. Berat badan yang berlebihan mendedahkan seseorang itu kepada penyakit seperti angin ahmar, diabetes, sakit jantung dan darah tinggi.

Manakala kurang berat badan boleh juga dikaitkan dengan penyakit-penyakit berbahaya seperti anemia, kemurungan, keletihan yang kronik, penurunan daya tahan tubuh terhadap jangkitan dan sebagainya. Dengan mengetahui nilai BMI tubuh badan masing-masing, setiap orang dapat mengenalpasti apakah langkah yang patut diambil untuk menjadikan BMI tubuh badan lebih ideal samada dengan mengurangkan berat atau sebaliknya.

Kategori BMI

Kategori BMI menurut Kementerian Kesihatan Malaysia boleh dibahagikan kepada empat (4) iaitu:

Nilai BMI (kg/m2)

Kategori

Kurang dari 18.5

Kurang Berat Badan (Underweight)

18.5 hingga 24.9

Normal/Ideal

5 hingga 30

Lebih Berat Badan (Overweight)

Lebih dari 30

Obes

Cara Mengira BMI

Untuk mengira BMI, seseorang harus mendapatkan nilai berat badan (dalam kilogram) dan ketinggian (dalam meter) kemudian memasukkan nilai-nilai tersebut ke dalam formula di bawah:

BMI = Berat (Kg)/Tinggi(m)xT=Tinggi(m)

Sebagai contoh, berat dan tinggi seseorang individu itu adalah seperti berikut:

  • Berat Badan: 60 kg
  • Ketinggian: 1.7m

Maka kiraannya adalah seperti di bawah:

BMI = 60Kg/(1.7m x 1.7m)

Oleh itu, nilai BMI = 20.76 (Normal/Ideal)

Kalkulator BMI

Boleh layari https://www.calculator.com.my/bmi-calculator untuk mengunnakan kalkulator BMI dengan mudah.

 

cara mengira bmi
Index mass body. Rating chart of body fat based on height and weight in kilograms. Vector flat style cartoon illustration isolated on white background

Kesesuaian penggunaan BMI

cara mengira BMI hanya sesuai digunakan bagi lelaki dan wanita dewasa yang berumur antara 18 hingga 64 tahun. Ia tidak sesuai untuk digunakan oleh golongan berikut:

  1. Ibu mengandung
  2. Kanak-kanak
  3. Individu yang sangat berotot (atlet, ahli bina badan)
  4. Warga tua yang sudah mengalami kehilangan jisim otot

Faktor Mempengaruhi BMI

Berat badan ideal atau tidak bukanlah ditentukan oleh kiraan BMI semata-mata. Terdapat juga beberapa faktor yang mempengaruhi kiraan BMI seseorang. Antaranya adalah:

1. Bentuk Badan. Buat seseorang yang sangat berotot seperti ahli bina badan pasti akan mendapat nilai yang tinggi apabila membuat kiraan BMI. Hal ini kerana kiraan BMI tidak dapat membezakan antara berat lemak atau berat otot (kedua-duanya dianggap sebagai berat lemak). Maka, nilai BMI tinggi tersebut tidak membuktikan bahawa individu tersebut obes.

2. Struktur Tulang. Individu yang mempunyai tulang yang padat dan berketumpatan tinggi atau struktur rangka yang besar akan memperoleh nilai BMI yang tinggi walaupun tidak obes.

Cara Menaikkan Berat Badan

Antara cara untuk menaikkan berat badan sekiranya BMI terlalu rendah adalah seperti berikut:

1. Makan dengan lebih kerap. Orang yang memiliki berat badan yang kurang, biasanya akan lebih mudah kenyang berbanding orang yang mempunyai berat badan normal. Maka untuk menaikkan berat badan, makan dengan lebih kerap. Jika sebelum ini tiga kali sehari cuba tingkatkan kepada lima ke enam kali sehari. Cara ini dapat menambahkan jumlah kalori tanpa perlu merasa kenyang.

2. Makan makanan yang tinggi nutrisi. Memilih makanan yang kaya dengan zat gizi dapat membantu menaikkan berat badan serta meningkatkan kesihatan. Kurangkan makan makanan ringan atau junk food kerana meskipun kurus, terdapat istilah yang dinamakan sebagai skinny fat. Ia suatu keadaaan di mana seseorang kelihatan kurus tetapi hakikatnya kadar lemak dalam tubuhnya lebih tinggi berbanding biasa. Sebaliknya lebih elok untuk memilih jenis karbohidrat yang berasal dari wheat grain, sayur-sayuran dan buah-buahan, susu, daging, serta biji-bijian.

3. Makan makanan berkalori tinggi. Mengambil makanan yang berkalori tinggi dapat membekalkan tenaga. Sebagai contoh yogurt, keju, mentega kacang, milk shake dan sebagainya.

4. Pilih waktu terbaik untuk minum. Bagi sesetengah orang, minum sewaktu makan dapat mengurangkan selera makan serta cepat mengenyangkan. Maka, bagi yang kurang berat dan perlu makan banyak, ketahui waktu terbaik untuk minum supaya tidak cepat kenyang dan dapat makan dengan lebih banyak.

5. Bersukan atau bersenam. Bersukan atau bersenam dapat meningkatkan jisim otot dan menaikkan berat badan secara sihat. Selain itu, bersenam secara kerap dapat meningkatkan nafsu makan.

 

Baca juga : Cara Memohon Rumah PR1MA

Cara Menurunkan Berat Badan

Kepada yang mempunyai masalah terlebih berat badan atau obes serta BMI terlalu tinggi, berikut merupakan cara-cara yang boleh dilakukan untuk mengurangkan berat badan:

1. Mulakan Hari Dengan Jus Lemon. Lemak dalam tubuh akan mudah dibakar dengan mengamalkan minuman jus lemon. Hal ini kerana buah lemon mengandungi potassium yang baik untuk meningkatkan jisim otot. Cara mudah membuat jus lemon adalah dengan membelah lemon kepada dua bahagian dan memerahnya ke dalam air sejuk.

2. Kurangkan Pengambilan Karbohidrat. Mengurangkan pengambilan karbohidrat dapat membawa kepada perubahan besar pada berat badan. Pengambilan karbohidrat dapat digantikan dengan sayur-sayuran berzat tinggi supaya tidak cepat kehabisan tenaga. Sekiranya lapar, snek dapat digantikan dengan pengambilan jus buah atau snek yang sihat yang mengandungi tidak lebih dari 150 kalori.

3. Memakan Pisang Di Pagi Hari. Seseorang yang memakan buah pisang di pagi hari akan cepat merasa kenyang dan mempunyai metabolisme tubuh yang lebih lancar. Kandungan kalori yang rendah menyebabkan pisang sesuai untuk dimakan sekiranya ingin menurunkan berat badan.

4. Kurangkan Pengambilan Makanan Ringan. Makanan atau minuman ringan adalah kurang sihat dan biasanya mengandungi banyak kalori dan gula. Hal ini akan mengganggu usaha untuk mengurangkan berat badan. Seeloknya gantikan dengan makanan rendah lemak seperti biskut, buah-buahan dan amalkan pengambilan air putih atau air masak.

5. Jangan Lambat Bersarapan. Antara kesilapan orang ramai dalam berdiet adalah melewatkan sarapan pagi. Waktu sarapan adalah waktu makan paling penting dalam sehari. Buat individu yang melewatkan sarapan, tubuhnya akan kurang bertenaga. Maka, apabila berasa lebih lapar pada waktu tengahari, kebiasannya seseorang individu itu akan mengambil makanan dalam kuantiti yang lebih banyak berbanding biasa.

6. Makan Mengikut Waktu Dan Amalkan Diet Seimbang. Pola makan yang teratur dan seimbang dapat membantu seseorang mendapatkan tubuh yang sihat. Mengamalkan diet yang baik dan seimbang serta menepati waktu makan dengan betul seperti waktu sarapan, makan tengahari dan makan malam (tidak lebih dari pukul 7 malam) dapat membantu sistem pencernaan berfungsi dengan baik.

7. Mendapatkan Tidur Yang Teratur Dan Cukup. Mengamalkan waktu tidur yang teratur dan cukup dapat membantu seluruh organ tubuh berfungsi dengan baik setiap hari. Dapatkan tidur sekurang-kurangnya tujuh (7) ke lapan (8) jam sehari agar tubuh dapat berehat untuk bekerja keesokan harinya. Hal ini dapat meningkatkan kesihatan serta membantu proses pencernaan untuk menghadam makanan dengan baik.

8. Bersukan Atau Bersenam Dengan Teratur. Melakukan aktiviti yang memerlukan banyak pergerakan seperti bersukan atau bersenam dapat membantu membakar kalori tubuh dengan lebih banyak. Contoh senaman yang dapat dilakukan adalah seperti berjogging, berbasikal, berenang, pilates, yoga dan banyak lagi. Untuk lebih efektif, lakukan senaman setiap hari atau sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.

Leave a Comment